maandag 14 november 2011


Hoofdstuk 6
Werving bureaus.
Door het grote aantal Aziaten dat emigreert vanwege werk en de grote vraag naar domestic workers in Saoedi Arabie is een lucratieve markt ontstaan met bedrijven (agencies) die dit regelen.
Door de slechte regels en het minimale overzicht van de regering hebben de agencies een grote invloed op het lot van de domestic workers. Sommige maken misbruik hiervan en denken alleen aan het geld verdienen en niet aan de vrouw haar veiligheid.

Labor agent is iemand die in de buurt woont/ werkt van de domestic workers. Contactpersoon tussen de werkster, overheid en toekomstige werkgever. Beloven veel maar komen dit echter niet na.

In Saoedi Arabië betaald men 329-400 dollar voor een domestic worker en in de rest van Azië maar 47-94 dollar.
Regelmatig betalen domestic workers geld om in SA geplaatst te worden. Terwijl theoretisch gezien hoeven zij niks te betalen, in principe wordt alles door de werkgever betaald. Sommige vrouwen worden dus genaaid door de agencies. Ook geven deze agencies vaak verkeerde contactgegevens door.

De vrouwen worden ook al vaak door de agencies zelf mishandeld. Er zijn voorbeelden van vrouwen die aan gaven dat ze weg wouden bij hun werkgever en de reactie van de agencies was schreeuwen, schelden en soms zelfs slaan van de domestic workers.
Domestic workers contracten lopen meestal 2 jaar.

Opgesloten door de werkgevers.

De werkgevers hebben meerder methodes om hun werksters op hun werkplek te houden. De vrouwen worden opgesloten, paspoorten worden afgepakt en worden behandeld met geweld. Zelfs als er familie in het thuisland sterft worden ze niet losgelaten om naar de begrafenis te gaan. Sommige werken al 9 jaar in SA en zijn nog nooit tussendoor naar huis geweest.

Ook wordt contact met thuis vaak verboden. Er zijn voorbeelden waarvan familie niet weet of ze nog leeft, kinderen van werksters getrouwd zijn of man overleden zonder dit allen te weten.

De vrouwen worden niet alleen door mannelijke werkgevers mishandeld maar ook gewoon door vrouwelijke.
Ontsnappen gaat vaak niet omdat de huizen afgelegen liggen, de vrouwen geen papieren hebben of bang zijn dat ze onrechtvaardig opgepakt worden door allerlei gelogen aantijgingen van hun werkgever.

Hoofdstuk 7
Psychologisch, fysiek en seksueel misbruik.

In veel gevallen ervaren de werksters een combinatie van psychologisch, fysiek en seksueel misbruik.
Vaak worden de werksters vooral uitgescholden, vertelt dat ze arm zijn, niks zijn, vernederd, niet menselijk maar een dier.
Sommige worden ook behandeld als dieren, de werkgevers doen alsof ze vies zijn. Alles moet apart gedaan worden. Ze mogen niet bij de werkgevers familie in de buurt komen, kleren mochten niet in de wasmachine en aten met een aparte mes en vork.
Er zijn ook gevallen van fysiek misbruik. Enkele gevallen daarvan zijn zo heftig dat de werkster aan haar verwondingen overlijd of in het ziekenhuis terecht komt.
Het fysiek misbruik doet zich meestal voor nadat de werkster vraag om haar salaris of dat ze naar huis wilt.
28 van de 86 geïnterviewde werksters was seksueel misbruikt door hun werkgever of door hun agencies. Sommige werksters worden hierdoor zodra ze thuis komen afgestote door familie of geslagen door hun man doordat ze bijvoorbeeld verkracht waren in Saoedi Arabië tijdens hun werk.

Hoofdstuk 8
Werk misbruik en uitbuiting.
Domestic workers werken onder condities die onder de standaard zitten. Bij hen worden arbeidsrechten geschonden door onbetaald loon, lange werk dagen en krijgen te weinig rust periodes en dagen.
In het laatste jaar is het salaris wel omhoog gegaan. Indonesische werksters krijgen nu 156 tot 208 dollar. Er wordt betaald aan de hand van hun nationaliteit. Filipijnen verdienen namelijk weer meer.
Onderbetaald salaris is de meest voorkomende klacht van de werksters. Sommige werksters moeten er zelfs voor smeken of huilen voordat zij het krijgen.
Andere krijgen hen salaris niet omdat de werkgever dit achterhoud voor vrees dat de werkster anders zal weglopen totdat het contract is afgelopen.
Overwerk en te weinig rust is nog een van de meest voorkomende klachten. Van alle geïnterviewde werksters was hun werktijd 18,7 uur per dag 7 dagen in de week. Veel van hen krijgen maar 3 uur slaap per nacht.

Sommige domestic workers hebben hen eigen kamer en badkamer terwijl andere op de keuken of badkamer vloer moeten slapen, soms zelfs nog zonder kussen of deken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten