dinsdag 15 november 2011

Samenvatting H11 & H12

XI: hulp instanties

Er wordt door instanties wel al het een en ander ondernomen in Saoudi Arabie. Ze hebben bijvoorbeeld safe houses waar domestic workers naartoe kunnen wanneer ze worden mishandeld. Tevens willen ze gebruik gaan maken van 'zwarte lijsten' waarop werknemers staan die hun personeel hebben mishandeld/verkracht.

Het werken in Saoudi Arabie gaat echter erg traag. Ze worden erg tegengewerkt. Ze krijgen vaak geen vergunning om hun safe house in werking te laten treden. Ze zien de noodzaak vaak wel, maar zullen de instanties tot op heden niet erkennen. Soms worden ze wel geholpen door de politie, die dan samen met de instantie werkers bevrijd uit huizen. Maar vaak wil de politie helemaal niet meehelpen.

De indonesische ambassades werken ook niet altijd mee. Geld is vaak een probleem om vrouwen direct te helpen. Ook zijn er maar een aantal instanties in Saoudi Arabie, waardoor domestic workers in verdere provincies een stuk moeilijker aan hulp kunnen komen.

De filipijnen regelen het allemaal stukken beter als Indonesie. Zij zorgen voor rechtsbijstand en wanneer iemand in een safe house zit slaapt ie netjes in een bed, terwijl er in de overvolle indonesische safe houses soms wel 200 vrouwen op 1 kamer waar er maar 100 kunnen slapen.

XII: Aanbevelingen

Hervormingen in zowel het trainen van werknemers in Indonesie als in Saoudi Arabie zijn het belangrijkst. De transformatie van de arbeids- en migratiebeleid is ook belangrijk. Ten slotte moet Saoudi Arabie veel harder optreden en hun strafrechtelijk systeem drastisch aanpassen in het belang van domestic workers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten