maandag 14 november 2011

Hoofdstuk 9 en 10 'As If I Am Not Human'


Hoofdstuk 9 en 10
Criminele zaken en misstanden omtrent domestic workers

Omdat het rechten systeem van Saoedi-Arabië op losse poten staat, komen domestic workers regelmatig in de problemen. Saoedie-Arabië heeft niet eens een strafwetboek, en rechters volgen dan ook vaak niet de juiste procedure waardoor de straffen en uitspraken vaak heel erg uiteenlopen. Ook geven ze de eventuele veroordeelde niet eens een eerlijke kans, omdat ze hen vaak het recht op een advocaat ontnemen en soms zelfs het proces niet eens voor de domestic workers willen vertalen. Door deze kromme regels kan het zelfs voorkomen dat wanneer een domestic worker aangifte doet van verkrachting of seksuele intimidatie ze zelf vervolgd wordt voor ongepast gedrag. Hiervoor kunnen ze in de gevangenis belanden of zelfs de doodstraf krijgen. Dit komt mede doordat ze niet eens toegang krijgen tot een advocaat en daarom geen poot hebben om op te staan. Daarom wordt deze vrouwen gewoonweg afgeraden om deze beschuldigingen te uiten, tenzij ze echt keiharde bewijzen hebben.

Human Rights Watch heeft verschillende diplomaten uit 6 verschillende landen geinterviewd die domestic workers uitzenden. Zij beschrijven allemaal dat het heel moeilijk is om inzicht te krijgen in de criminele zaken, rechtzaken en arrestaties rondom de domestic workers. Daarom is het vaak te laat voor de domestic workers om er iets aan te kunnen doen. Meldingen die toch gedaan worden komen namelijk vaak veel te laat binnen.

De redenen dat er zo moeilijk inzicht in te krijgen is, is vaak omdat de domestic workers bang zijn om met hun verhaal naar buiten te komen. Zo zouden veel domestic workers nadat ze een aanklacht in hebben gediend, te maken krijgen met tegenbeschuldigingen of misdaden van hun werkgevers. En ook vanwege deze tegenbeschuldigingen durven de domestic workers om te beginnen vaak al niet eens weg te gaan bij hun werkgever. Zo kunnen zij ineens beschuldigd worden van het stelen van geld, of ze worden beschuldigd vanwege het breken van het contract, waar celstraf en zweepslagen tegen over staan. Of hun werkgever houdt hun paspoort in, waardoor ze nog nergens heen kunnen. Het gaat zelfs zo ver, dat werkgevers hun domestic workers beschuldigen van zwarte magie. Het gevolg hier van is dat de domestic workers zwaar worden mishandeld, en vaak zelfs ook nog worden veroordeeld. Ze gebruiken de verschillen in cultuur om hun werknemers te kunnen beschuldigen, zoals het dragen van een amulet of een foto. En omdat ze in Saoedi-Arabië niet na kunnen denken, zien ze dit als bewijs voor het uitvoeren van zwarte magie.

De domestic workers moeten zich verder ook houden aan alle regels die gelden in dat land. Zo mogen ze zich ook niet in de buurt begeven van mannen waar ze geen relatie mee hebben. Doen ze dit wel wacht hen een gevangenisstraf of zweepslagen.

Heel typerend voor dit hele verhaal is dat Saoedi-Arabië zelf heel goed op de hoogte is van de gaten die er zitten in het systeem. Een minister verwoordde het met de volgende woorden: ‘’Ik kan niet 8 miljoen huishoudens in de gaten houden. Nergens in de wereld gaat het zoals hier, onze samenleving is verslaafd aan goedkope hulp en werknemers zijn wanhopig om hier te komen werken.’’

Die zin vat eigenlijk precies samen waar het hele probleem over gaat. Mensen weten dat het er slecht aan toe gaat, de domestic workers kennen de gevaren, maar omdat ze geen andere keus hebben storten ze zich toch in deze wereld. De regering weet dat er allerlei dingen niet klopt aan het systeem, maar omdat het probleem zo ontzettend groot is, is er haast geen beginnen aan. Er zijn zo veel dingen die mee spelen in deze kwestie, dat dit ook niet een twee drie is op gelost. Genoeg punten dus om aan te kunnen werken en hopelijk te verbeteren!


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten